Schnellmenü

Zur Startseite springen, Accesskey 0,
Zur Hauptnavigation springen, Accesskey 1,
Zum Inhalt springen, Accesskey 2,
Zur Kontaktseite springen, Accesskey 3,
Zur Sitemap springen, Accesskey 4

Zum Schnellmenü zurück

Vernissage: Werke von Boleslav Čeru / Vernisaža Boleslava Čeru

23.09.2016 – Wir laden Sie recht herzlich zur Eröffnung der Ausstellung ein!

Vernissage: Bilder von Boleslav Čeru

Eröffnung: Donnerstag, 29.09.2016 um 18.00 Uhr am Gemeindeamt der Marktgemeinde Eisenkappel-Vellach

Begrüßung: Vizebürgermeister Gabriel Hribar

Musikalische Umrahmung: Leonie (Harmonika)

Ausstellungsdauer: von 29.09.2016 bis 13.12.2016

Geöffnet während der Amtsstunden des Gemeindeamts: Mo & Fr 7.00–12.00, Di 9.00–16.00, Mi 9.00–12.00, Do 9.00–19.30 oder nach Vereinbarung / ali
po dogovoru: 04238/8311

Wir freuen uns auf Ihren Besuch!

 

Vernisaža Boleslava Čeru bo v četrtek, dne 29. 9. 2016 ob 18.00 uri na občinskem uradu.

Pozdravne besede: podžupan Gabriel Hribar

Glasba: Leonie (harmonika)

Trajanje razstave od 29.9. do 13.12.2016

Prisrčno vabljeni!

 

 

 


 

 

Čeru in Bad Eisenkappel

Der Mensch und die weltlich heilige Welt

Der Zyklus „slowenische Tradition“ umfasst viele schon vergessene Gewohnheiten einzelner Feiertage und besonderer Anlässe, die sich im Laufe der Jahre im Leben eines bäuerlichen Menschen verwurzelten. Der Autor übernahm sie aus der Vergangenheit, Kindheit, aus Erinnerungen und Erzählungen. Unter den Motiven sind viele, die wegen der modernen Lebensart aus dem Leben verschwanden oder eine andere Form annahmen. Böllerschießen, das Kamel im Fasching, Palmsonntag, Ostern, 1. Weidegang der Rinder,  Prozession mit dem Tod oder die Sünde Adams, Pfingsten, Allerheiligen, Nikolo und Krampus, sind einige davon.

Oft sieht man sie vor uns -  als wieder auflebende, spielerische und plastische Erinnerung; die sich aus der kindlichen, für viele aber  aus der Vergangenheit, vor allem aus dem Unterbewusstsein abheben.

Diesem Unterbewusstsein hat sich auch der Autor mit seiner malerischen Interpretation angepasst, da die Figuren großteils keine Gesichter haben. Vielleicht deshalb, weil der Autor keine Erinnerung mehr hat,  aber mit der Absicht, dass wir uns in den Figuren wiederfinden. Nur Figuren, die dem Autor noch in Erinnerung sind, bewahrten  ihre Gesichter  – wie zum Beispiel Nikolo und Krampus.  

Einige Motive haben erotischen Ausdruck, welche bei einzelnen bäuerlichen Verrichtungen zum Ausdruck kommen, wie zum Beispiel beim Leindreschen und Maisschälen oder einzelner Feierlichkeiten und Brauchtümer. Darunter sind aber auch solche, die es vor lange Zeit auch in Kärnten gab.

Die Gesamtdarstellung der Figuren, Gegenstände und der Hintergrund, in welche die Figuren gestellt wurden - einige auch ohne Fixum von Zeit und Raum - erscheinen aus dem tiefen Unterbewusstsein des Autors.

Das Kolorit ist lebhaft und bunt, sowie abwechslungs-, geist- und fantasiereich, wie das menschliche Leben. Angepasst an den Inhalt des Motives und dem  Pinselstrich, werden dadurch entsprechende Vibrationen erzeugt.

Großteils schweben die Figuren im Raum und  es schwebt auch der Raum in dem sie platziert sind. Die Motive erzeugen die innere Reflektion auflebender Erinnerungen aus dem Unterbewusstsein des Autors, der ihnen auf dem Gebiet der Vergessenheit eine neue Zeit und neuen Raum in malerischer Darstellung verschafft,  um nicht  gänzlich in Vergessenheit zu geraten.  

Im Gegensatz zur spielerisch und farblichen Lebhaftigkeit stellt sich der Autor im zweiten Teil in tiefere Thematik, bei der der Mensch über das Leiden Christi inne geht und  das Gefühl  der unendlichen Liebe Jesu zum Menschen vertieft.

Vor uns sind einige Stücke, die auf Grundlage des Zyklus Kreuzweg,  die eigens für die Filialkirche am Kremen in der Pfarre Videm-Krško geschaffen wurde, wo man sie auch besichtigen kann.

Die Stationen des Kreuzweges sind für den Menschen immenser kontemplativer Natur  der Autor in  seiner malerischen Art dargestellt: im Vordergrund Jesus und Figuren, die in die einzelnen Stationen eingebunden sind. Da sie keine Gesichter haben, kann sich jeder selbst darin finden. Die Figuren sind in Kontrastfarben gehalten.

Für beide Zyklen kann man sagen, dass sie sich verflechten und ergänzen, denn sie erwachsen aus einem Menschen, seiner breiten geistigen Welt, die malerisch seinen Instinkt als auch die bewusste geistige Neugestaltung umfasst.

 

Čeru v Železni kapli

Človek in njegov posvetni in svetni svet

Ciklus Slovenski običaji zaobjema marsikje že pozabljene navade ob praznovanju posameznih praznikov in pomembnih dogodkov ter opravil, ki so se zvrstili tekom leta v življenju kmečkega človeka in se ukoreninili v slovenske navade in običaje. Avtor jih je zajemal iz svoje preteklosti, otroštva, po spominu in pripovedovanju drugih. Med motivi je mnogo takih, ki so zaradi modernega načina življenja povsem izginili iz človekovega življenja ali pa so dobili novo obliko: Ofiranje, Kamela ali brna za pusta, Cvetna nedelja, Velika noč, Živina gre prvič spomladi ven, Procesija s smrtjo ali Adamov greh, Binkošti, Vsi Sveti, Miklavž in parkelj … Tokrat so pred nami kot upodobljeni oživljeni igrivi in plastični likovni spomini, ki se dvigujejo iz nedavne, a za mnoge že oddaljene preteklosti, predvsem pa podzavesti. Temu je avtor prilagodil tudi likovno interpretacijo, saj so figure večinoma brez upodobljenih obrazov. Mogoče zato, ker se jih avtor ne spomni, večinoma pa z namenom, da se lahko v njih najdemo vsi. Le figure, ki so se avtorju izrazito vtisnile v spomin, so ohranile obraz z očmi, nosom in usti, kot na primer parkelj v upodobitvi Miklavž in parkelj.

Nekaj motivov ima izrazit erotični naboj, ki se je običajno izrazil ob posameznih kmečkih opravilih, kot je bilo teritev lanu in ličkanje koruze (Terice lanu, so dvignile krila in svetile za njim, Ličkanje koruze) ali ob posameznih praznovanjih in običajih (Ti se pa omožila boš, Pehtra Baba, Štiri kresnice pojejo). Med motivi pa so tudi takšni, ki so do nedavnega živeli tudi na Koroškem: Živina gre privč iz hleva, Kameva, Pehtra baba).

Celostne upodobitve figur, predmeti in celo ozadje, v katero so figure postavljene, vibrirajo pred nami kot spomini ki se, nekateri tudi brez fiksacije časa in prostora,  pojavijo iz globine avtorjeve podzavesti. Kolorit je živahen in barvit, kot je pestro, duhovito in domišljije polno človekovo življenje. Prilagojen je vsebini motiva, poteze čopiča široke in pretanjene, da ustvarijo pred nami ustrezno vibracijo. Figure večinoma v prostoru namenoma lebdijo, lebdi tudi prostor, v katere so umeščene. Motivi tako poustvarjajo notranjo refleksijo oživljenih spominov iz avtorjeve podzavesti, ki so iz področja pozabe dobili nov čas in prostor v oživljenih likovnih upodobitvah, da ne bi povsem izginili iz pozabe.

V nasprotju z igrivostjo, barvitostjo in žgečkljivo nagajivostjo, katere botrujejo v delih osrednje motivike razstave, se nam v drugem delu avtor predstavlja z bolj poglobljeno tematiko, pri kateri se človek preko Kristusovega trpljenja zazre vase in se s sočutjem poglobi v neskončno širino neizmerne Jezusove ljubezni do človeka.

Pred nami je nekaj del, ki so nastala na podlagi ciklusa Križev pot, katerega je Čeru kot stalno postavitev napravil za podružnično cerkev na Kremenu v župniji Videm-Krško in si ga je možno še vedno ogledati. Postaje križevega pota so za človeka vselej kontemplativne narave in avtor jih je upodobil na svojevrsten likovni način: v ospredje Jezusa in figure, ki so vključeni v zgodbo posamezne postaje, predvsem pa v njihov čustveni in poduhovljeni notranji dialog. Ker nimajo obraza se v njih lahko najde vsak in vsak se lahko poistoveti z njimi. Figure so napravljene v kontrastnih barvah, da izstopa Jezusova človeška ranljivost v nasprotju z težo teme človeka, ki jo predstavljajo osebe okrog Jezusa in zaradi katere se je Jezus z namenom odrešitve za vse prepustil Križevemu potu. Figure so prav tako izvzete iz okoliščin svoje zgodbe in so predstavljene na belem ozadju, kar jim daje neizprosno pripovednost in težo bistva sporočila posamezne postaje. Ekspresivno zasnovane podobe dajejo motivom potrebno težo duhovne sporočilnosti in likovno asketsko estetiko.

Za oba ciklusa bi lahko rekli, da se prepletata in dopolnjujeta, saj izvirata iz človeka, njegovega širokega duhovnega sveta, ki likovno obsega tako njegove nagone kakor tudi zavestno duhovno preoblikovanje le teh.